1. Haberleşme
  2. Dosyalarınızı cihazlarınızda torrent ile senkronize edin

Dosyalarınızı cihazlarınızda torrent ile senkronize edin

Hayatımızdaki elektronik cihazlar arttıkça ve bu cihazlar akıllandıkça yeni sorunlar da beraberlerinde geliyor. Bu sorunların en başında da bilgiye erişim geliyor. Ne kadar iyi bir cihaz kullanırsanız kullanın istediğiniz bilgiye istediğiniz zaman erişemediğinizde cihaz işe yaramaz hale geliyor.

Tamda bu noktada bulut sistemler bilgiye internete bağlı olduğumuz her yerde bilgiye erişebilmemizin aracı olarak itibarını arttırmaya devam ediyor. Bulut sistemlerini kullanan dropbox, skydrive, drive gibi sistemler kullanıcı arasında ilgi ve itibar kazanmaya devam ediyor. Ancak kullanım seviyesi yükseldikçe bu sistemlerin maddi külfeti de artıyor.

Bildiğiniz gibi torrent sistemleri herhangi bir serverdan bağımsız sınırsız kaynaktan oluşan bir bütün, yani bir yanıyla bulut. Bu bulutun teknik imkanlarını değişken dosyaların paylaşımı ve senkronizasyonu için kullanabildiğinizi düşünün.

Bittorent Sync değişken dosyalarında paylaşılmasını mümkün kılan bir yapı oluşturmuş. Kurulu olduğu bilgisayarlar arasında server’a ihtiyaç duymaksızın çalışan, şifrelenebilen bir yapı olduğu için beni çokça heyecanlandırdı. Yazılım açık kaynak kodlu değil ancak yakında açık kaynak kodlu kullanışlı alternatiflerinin çıkacağından eminim.

Bu sistemi kullanarak ekşisözlük yazarlarının oluşturduğu 2 farklı kitap paylaşım sistemi var. İlk paylaşım tüm katılımcıların müdahalesine açık isteyen istediği gibi kitap ekleyebiliyor ve eklediğiniz kitap tüm bilgisayarlara yükleniyor. Diğer paylaşımda ise değişiklikler sadece yetkili kullanıcılar tarafından yapılabiliyor.

Bu sistem ile birden fazla bilgisayarınız / mobil cihazınız / serverınız arasında dosya senkronizasyonu yapabilmeniz mümkün oluyor.

Geçmişte dijital reklamcılıkta kullanılacak bir yazılımı oluşturma aşamasında torrent altyapısını kullanmanın ciddi oranda server yükünü azaltacağını düşünmüş ancak uygulanabilir bir çözüm bulamadığım için geleneksel yöntemlerle devam etmek zorunda kalmıştım. Böyle bir yapının dijital reklamcılık alanında işe yarayabileceğini halen düşünüyorum. Ülkenin çeşitli bölgelerine yayılmış yüzlerce ekranınız olduğunu ve bunların internet üzerinden kendini güncellediğini düşünün. Yeni eklenen bir video dosyasını tüm sistemlere yayılması için sadece videoyu sunan serverı kullanması ciddi bir yük demektir. Maliyet katacak ek çözümlerdense birbirini besleyecek torrent yapısı kullanmak hız ve maliyet açısından önemli bir çözüm olacaktır.

Paylaşmak ve güncel kalmak güzeldir, kullanın kullandırın 🙂

http://www.bittorrent.com/sync/get-started

3 Yorum. Yeni Yorum

  • Bu süper bi sistemmiş. Peki telefonla kullanımı nasıl? her değişiklikte senkronize oluyorsa internet paketi kotasını tüketebilir?

  • Merhaba Ahmet, Apple IOS, Android ve Windows Mobile için uygulama bulunuyor. Bu uygulamalarda senkronize tanımlaması sırasınra “automatic sync” işaretini kaldırırsan kotayı kontrol etmek daha mümkün olacaktır. Bir diğer önerim uygulamayı sadece Wifi ile senronizasyon yapacak şekilde ayarlamak. Buda bir çözüm olabilir.

  • […] Geçtiğimiz günlerde Bittorrent Sync için bir yazı yazmıştım. Okumanızı öneririm, Dosyalarınızı cihazlarınızda torrent ile de senkronize edebilirsiniz. Öncelikle dropbox’a üye olmak için aşağıdaki linklerin birisini tıklarsanız eksta […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.