1. Fikir
  2. Bilgisayarınızı hızlandırmak istiyorsanız mutlaka okuyun!

Bilgisayarınızı hızlandırmak istiyorsanız mutlaka okuyun!

Bilgisayarınızın yavaşlığı canınıza tak ettiyse yada yeni bilgisayar aldım ama eskisini aratmıyor diyorsanız bu tavsiyemi iyi dinleyin.

Harddisk denilen kutucuk bilgilerimizi manyetik disklere kaydeder, yani teyp kasetlerine ses kaydedilmesi gibi. İşlem elektronik, analog ve mekaniktir. Yavaştır, çoğu zaman bilgisayarınızın en yavaş parçası olmaya adaydır.

Eğer bilgisayarınızın diğer parçaları harddiskiniz kadar yavaşsa bu tavsiyem tabiki işe yaramayacaktır. Öncelikle kaynak izleme yaparak günlük kullanımızında en çok bilgisayarınızın hangi parçasının kritik seviyelere çıktığını incelemenizi öneririm. Bunun için windows’ta bulunan kaynak izleyici tool’unu kullanabilirsiniz. Daha detaylı bir inceleme için mutlaka http://processhacker.sourceforge.net/downloads.php yazılımını (açık kaynak kodlu dağıtım) kullanmanızı öneririm.

Harddisk’imizin bilgisayarımızın en zayıf halkası olduğuna karar verdiğimizde bu zulme son vermek için paraya kıyıp bir SSD almalıyız. Peki eski harddiski çıkartıp yenisini takmak kolay mıdır? Evet, tornavida tutabilen ve format atabilen herkes bu işlemi kolaylıkla yapabilir.

SSD seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Öncelikle SSD depolama için uygun değildir, masraflıdır. Yani film arşivi yada müzik arşivi yapmak gibi tutkularınız varsa bunu 2. bir disk (masaüstü ise kasa içinde disk, laptop ise external disk) kullanmanız gerekecek. Sonrasında bilgisayarınızda işletim sisteminin ve dosyalarınızın kaç GB alan kapladığına bakmanız gerekiyor. Ortalama bir bilgisayar kullanıcısı için 120 GB SSD yeterli olacaktır. Bütçe ayırabilirseniz yada daha fazla alan ihtiyacınız varsa 240 GB yada 480 GB gibi seçeneklere de göz atmanızı öneririm.

SSD’lerin önemli bir bölümü hız ihtiyacını yeterince karşılar. Seçimi yaparken fiyat / performans oranı en iyi olan SSD’yi almak yeterli olacaktır.

HDD çıkartılması ve SSD’nin takılması
Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız HDD’yi çıkartmanıza gerek olmayacaktır. Kasa içerisine yeni disk’inizi takarak anakart kablo bağlantılarını takmalısınız. Bir laptop kullanıyorsanız cihazın altında bulunan disk yuvasını vidaları ve artından HDD’yi çıkartmalısınız. Sonrasında ise SSD’yi HDD’yi çıkarttığınız yere takmalısınız.

Format işlemi
Yeni harddiskinize sıfırdan işletim sistemi kurmanız gerekecek. Bunu daha önce yaptıysanız yine yapabilirsiniz. Zor olmayacaktır. Kendinize güvenmiyorsanız bu işten anlayan birinden yardım almalısınız.

SSD ve HDD karşılaştırması için kesinlikle bu sayfayı ziyaret etmelisiniz,
http://ocz.com/consumer/ssd-guide/ssd-vs-hdd

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.